Tuesday, June 30, 2009

Senaman Otak


Minggu ni minggu paling pening. secara tiba -tiba aku dilantik menjadi webmaster. padahal keja aku sales saja. adehh. semuanya berpunca daripada sorang uncle cina ni. dia keja skali kat tempat aku. sebenarnya kompeni aku ada 2 orang bos. sorang memang bos department aku. sorang lagi bos department lain tapi belagak macam bos aku. pandai-pandai je dia g terminate deal ngan sorang webmaster ni pastu suruh aku sambung buat web untuk department die. dah la diorang bayar webmaster asal rm3k. kat aku nak suro buat saja. ceh ingat aku kekili batak ke. atas rasa simpati aku buat la cikit. buat flash je. hik hik. yang lain lantak la. uncle ni tiap-tiap ari pressure otak aku suro siapkan cepat. lantak ang la uncle. nak cepat buat sendiri. banyak lagi keja aku selain wat menatang web ni.

Atas sebab itu aku tak berkesempatan nak tulis blog. mana ngan kalut ngan tugas lagi. web ni kalau ikotkan boleh siap seminggu. tapi aku sangkut nak buat submenu. tak reti aku nak wat menu pastu ada lak submenu. coding memang aku fail. kalau design je takpe la. ntah la. da rasa semak perut ni. pernah aku membebel sorang-sorang cakap semak perut. pastu adik aku yang paling kecik cakap "dah semak perut sapu la, tu penyapu belakang pintu". hampeh punya budak dia ingat semak perut ni macam semak dalam bilik kot. boleh sapu-sapu.

Atas sebab semak perut + sakit kepala ni aku try buat satu senaman untuk kesihatan otak. kalau berminat korang boleh cuba kat tempat keja atau di rumah. yang penting pastikan takde sape yang tengok korang masa buat senaman ni (untuk mengelakkan salah faham)

1. pusingkan kaki anda mengikut arah arah jam

2. tulis nombor 6 di udara menggunakan jari anda

3. anda akan perasan kaki anda beralih mengikut pusingan arah jam. hebat bukan?? ini menunjukkan kadang-kadang yang bawah boleh mengubah yang di atas. renung-renungkanlah. selamat mencuba!!

Sunday, June 28, 2009

Aduhai Pak Mamat


Pak Mamat sangat lurus orangnya. tak ubah macam pak pandir. cuma pak mamat tak beristeri. dia hanya tinggal sendirian mengusahakan kebun sayur. pak mamat nak beli moto. tapi nak yang murah dan bergaya. ali tahu pak mamat nakkan sebuah moto. sebab tu lah dia bersusah payah mengajak pak mamat ke rumahnya. sambil itu dia cuba memujuk pak mamat mengambil moto cabuknya. akhirnya umpan mengena. pak mamat berminat untuk membeli EX5 ali. ali memang kejam orangnya. moto yang hanya rm1300 di kedai ditolak rm1800 pada pak mamat. tapi pak mamat tak banyak cakap. terus bayar cash. ali tersenyum puas. waktu memberikan motonya ali berpesan supaya pak mamat menjaga motonya seperti menjaga seorang anak. katanya dia terlalu sayangkan motonya. pak mamat kehairanan dan mula bersoal. kalau disayang bagai anak kenapa harus dijual moto itu. ali hanya tersenyum sambil berkata. anaknya sudah besar (moto) jadi dia harus keluar berdikari. tak mahu menyusahkan ibu bapa lagi. pak mamat yang lurus bendul hanya mengangguk tanda setuju dan berjanji akan menjaga motonya seperti menatang minyak yang penuh.

Saban hari pak mamat membasuh motonya, tapi yang peliknya dia tidak pernah tunggang moto tersebut. orang kampung merasa sunguh hairan dengan kelakuan pak mamat dan mula tertanya-tanya. akhirnya budin si pomen berjumpa pak mamat mendapatkan kepastian. budin memulakan bicara dengan rasa hormat "kenapa dibasuh saja motonya pak mamat? kenapa tidak ditunggang?". pak mamat membalas dengan senyuman "moto ni macam anak juga, kalau tak dijaga dengan baik dia akan merajuk. tak boleh hidupkan enjin". tahulah budin moto pak mamat tidak boleh dihidupkan. lepas diperiksa ternyata spark plug moto pak mamat telah rosak. atas rasa simpati budin menukarnya dengan yang baru. kemudian pak mamat mula meronda di kampung. si budin pula berlalu dengan perasaan kesal membuak-buak kerana jasanya tidak dihargai, malah pak mamat juga terlupa mengucapkan terima kasih. aduhai pak mamat.

Kini soalan bermain lagi di mulut orang kampung. kata mereka pak mamat tak pernah tukar gear sewaktu menaiki motonya. yang pak mamat tahu, hanya gear 1 ke mana-mana. tak kira meredah hutan atau mendaki bukit. hanya gear satu sahaja yang pak mamat akan digunakan. atas rasa kemusyiklan awie selaku kaki lepak di kampung ke rumah pak mamat untuk merungkai segala persoalan. selepas memberi salam dia dipersilakan pak mamat untuk naik ke rumah. "cantik moto pak mamat" awie memulakan bicara. "biasala tuan yang menjaganya bagus, tentulah cantik" balas pak mamat sambil menabik dada. "kalau cantik kenapa hanya gear 1 yang digunakan. kenapa tidak gear 2,3 atau 4. atau pak mamat tak tahu sebenarnya moto EX5 ni ada gear smpi 4" kata awie terus kepada soalan utama. "engkau yang tak tahu sebenarnya. aku guna gear 1 sebab boleh simpan gear yang lain. kalau gear 1 rosak boleh guna gear 2. kalau 2 rosak pakai 3, kalau 3 rosak, pakai 4. engkau mana tahu" kata pak mamat dengan muka penuh bangga. awie hanya menepuk dahi dan menggeleng kepala " aduhai pak mamat..."

Undergoing MyBlogLog Verification

Thursday, June 25, 2009

It's A Bird, It's A Plane, It's Superman


Entry kali ni akan mengutarakan antara kelemahan-kelemahan superman yang patut korang tahu. walaupun superman ni boleh dianggap sempurna dari segala segi, tetapi kenyataanya tak semua yang hidup sempurna. mari kita semak antara kelemahan-kelemahan superman :

1) Tidak pandai add math. walaupun superman boleh tolong kita dalam apa jua masalah. cuba korang panggil dia untuk bantu jawab soalan add math. tentu awai-awai lagi dia dah up up and the way. paling lemah bab fungsi (bab satu add math lak tu)

2) Semua orang tahu superman memakai spender kat luar. jadi menjadi sesuatu perkara yang mustahil kalau suatu hari superman tidak lagi memakai spender di luar. jadi superman terpaksa berhati-hati ketika memilih jenama spender yang sesuai. kalau tak satu dunia tahu dia pakai spender cap pasar malam.

3) Tidak boleh menyertai aktiviti/kempen derma darah. superman kan makhluk asing. so dari segi sains darahnya tak sama dengan darah orang bumi. jadi superman tak boleh derma darah walaupun dia sihat dan kuat. kempen derma duit dia boleh..

4) Tak pernah dapat meraikan sebarang perayaan. walaupun kita tengok kadang-kadang superman ada merayakan krismas tapi sebenarnya superman tak pernah meraikannya. dia kan orang planet kripton so kat sana mana ada sambutan perayaan. hari raya jauh skali

5) Tidak dibenarkan sama sekali untuk menukar pakaian di bilik persalinan wanita. walau urgent sekalipun superman tidak boleh menggunakan alasan ini untuk bertindak liar. silap haribulan superman mungkin terbang dalam keadaan tanpa seutas benang.

6) Tak layak dicucuk BCG. Bagi manusia yang normal kita akan kena 2 kali sunitkan BCG bagi mencegah penyakit tibi. satu masa masih bayi dan satu lagi masa darjah 6. Superman tak sempat nak merasa la sebab masa bayi dia baru terhempas kat bumi. masa darjah 6, 5 batang jarum patah gara-gara badannya yang keras. 'Man of Steel' la katakan.


Jarum Emas

Dah 2 hari blog ni tak di update. bukan menyembunyi diri atau atau dihimpit masalah cinta (seperti yang diura-urakan oleh doktor cinta) tapi aku sebenarnya dihambat sesuatu. Sesuatu yang tak boleh kita lihat, tetapi boleh dikira dan dirasai. sesuatu yang mengajar kita menjadi berdisiplin tak kurang juga menjadi seorang yang kurang ajar. sesuatu yang digelar masa. sebenarnya aku baru pulang dari ibu kota. badan yang letih masih lagi terasa. penat tu memang penat tapi seronok juga kerana kali pertama besday aku dirai. bos aku belanja makan kat steven hot spot. walaupun makanan die tak sebest namanya tapi sekurang-kurangya diri ni rasa dihargai

Paling best bila kawan bos aku turut sama meraikan besday aku. dia bawak aku g makan eskrim kat baskin robbins. 1st time makan eskrim sesedap tu. nikmat tol. nasib orang belanja. kalau aku haih pikir 2,3 kali jugak la. bukan apa cam mahal sangat. baik aku guna duit tu tengok wayang ke, makan kfc ke, burger king ke baru berbaloi. :D Sekian dulu coretan untuk kali ni. Nak bahan lawak? takde kot buat masa ni. yang ada gamba lawak. layanz..


Wajah sebenar Homer the simpsons
yang diminati


Tuesday, June 23, 2009

Alahai ~

Rasa tension tak tengok menatang ni? saja nak bagi korang rasa apa yang aku alami. ukukuk

Minggu ni merupakan minggu paling heaven sepatutnya. minggu kelahiran aku ditambah dengan kemunculan filem mega transformers ditayangkan ke seluruh pawagam dunia. malangnya minggu ni taklah se seronok seperti yang dijangkakan. peluang untuk menonton filem mega bersama rakan-rakan mungkin terpaksa ditunda atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan. kata orang penantian itu suatu penyeksaan. tapi lebih menyeksakan apabila orang yang kita nantikan tak pernah hargai apa yang kita lakukan. malah boleh bergelak ketawa sambil buat ucapan "sorry" selamba macam sorang mamat dalam raja lawak. haih tak lawak pun. kepada awak yang duduk kat seremban tu, teruskan la buat macam tu. saya suka sangat.

Aduhai, perasaan makin serabut bertambah kacau bilau bila ayah berpartner dengan mak aku mula bising kat rumah. apa taknya rumah bersepah-sepah. kain baju bergantung sana-sini macam duduk kat rumah flat. padahal kami tinggal di kampung. masing-masing buat hal sendiri. taknak pikir kesusahan orang lain. yang penting diri selesa. haisss duduk satu rumah pun nak berkira. tak tegur salah, nak tegur plak melawan. budak-budak apabila meningkat dewasa, pemikiran mereka juga akan dewasa. dewasa dari segala segi.

Aku hilang mood. nak buat lawak dalam entry pun rasa nak muntah. rasa lawak yang diketengahkan aku cam lawak bodoh je. kenapa la aku dapat perasaan ni time-time yang suppose to be happening. ni bukan happening tapi buat kepala aku pening. minggu ni aku akan ke kl lagi. malas rasanya nak ke bandar yang penuh dengan liku-liku kehidupan nih. bukan apa, datang bertandang ke tempat ekslusif seperti ini menandakan poket aku terpaksa menanggung penggunaan wang dengan lebih kerap.

Rasa macam nak membebel macam-macam. tapi tiba-tiba teringat satu perkara yang buat aku cool sekejap. teringat kisah si ayam dengan si kambing.

Kambing : hai cik ayam bergaya sakan nampak. nak ke mana-mana ke pagi ni?

Ayam : Xdelah. saja nak melaram sikit. lagipun apa salahnya bergaya sekali sekala.

Kambing : cik ayam aku kesian tengok ko sebenarnya, bergaya macam mana pun tetap berkaki ayam.

Ayam : eleh ko nak ngutuk aku, ko pun apa kurangnya..

Kambing : apa yang kurang? nak kata aku tak mandi? dah lapok la. engko pun bukannya mandi.

Ayam : bukan.. aku tengok ko ni rupa je cam alim. simpan janggut. tapi teloq tunjuk merata kampung. tak malu ke?

Kambing : ..............


Monday, June 22, 2009

Wikipedia Loghat Penang

Anda berminat belajar loghat orang penang? atau anda akan bermetuakan orang penang tidak lama lagi? di sini disenaraikan beberapa perkataan yang boleh membantu anda menjadi orang penang sejati.

1. Loglaq (log lar)
Membawa erti perbuatan yang tidak senonoh atau tidak sesuai ditunjukkan di khalayak ramai.
Contoh penggunaan perkataan: amin sangat loglaq, dia tanpa segan silu berbogey ketika mandi di sungai.



2. Baloq (Ba Loq)
Baloq merujuk kepada sikap malas seseorang
Contoh penggunaan perkataan: aris sangat baloq liat. dia malas bekerja tapi hanya tahu makan.



3. Terangkak angkak (ter ang kak2)
Membawa maksud sikap yang tergedik-gedik, terkinja-kinja tanpa sebab yang munasabah
Contoh penggunaan perkataan: Kinta bersikap terangkak-angkak ketika ibunya berjanji akan membawanya ke disney land.



4. Ketegaq (kete gaq)
Ketegaq ialah perkataan yang diguna pakai untuk menggambarkan betapa degilnya sikap seseorang.
Contoh penggunaan ayat: "hang ni ketegaq la, suruh mandi dok main menan tu"



5.Lembang lohor (lem bang lo hor~)
Waktu matahari betul-betul di atas kepala. waktu zohor.
Contoh penggunaan ayat: "dah lembang lohor ni, p solat dulu"



6.Gatai Merenyam (ga tai mere nyam)
Perangai yang terdegik-gedik atau terhegeh-hegeh. Juga merujuk kepada perkataan gatai meghela. Selalu merujuk kepada kaum wanita.
Contoh penggunaan ayat: minah seorang yang gatai merenyam. semua lelaki kacak hendak digodanya.



7. Merendoih (me ghen doih)
Berdating atau berpacaran.
Contoh penggunaan perkataan: "Acik keluar merendoih dengan kekasihya, dia mungkin pulang lewat"



8. Beskat (bes-kat)
Sejenis kenderaan berkuasa manusia yang mempunyai dua roda yang dipasang kerangka.
Contoh penggunaan perkataan: Atan menaiki beskat untuk merendoih (rujuk maksud merendoih) bersama siti.



9. Merah melembung (merah melembung)
Merah merupakan satu warna yang mempunyai frekuensi cahaya paling rendah untuk dilihat manusia. Merah melembung pula merujuk kepada warna yang sangat terang dan sukar dilihat oleh mata manusia.
Contoh penggunaan perkataan: Rozi dikejar lembu gara-gara pakaiannya merah melembung.



10. Terebay (tere bay)
Sejenis alat yang digunakan untuk menembak. biasanya terdiri daripada gabungan kayu bersama getah.
Contoh penggunaan ayat: Usop menggunakan terebay untuk menembak mangsanya terutamanya burung sendidik

Aku teringin...tapi..


Nak main gitar tapi tak pandai..

Nak beli pc baru tapi tak cukup duit..

Nak pegi vacation tapi takde teman..

Nak pandai coding php/java tapi malas nak belajar..

Nak dapat duit lebih tapi takde customers..

Nak belanja kuarga g makan-makan tapi masing-masing sibuk.

Nak kuar dating tapi ngn sape?

Nak tengok cite transformers tapi tak kuar lagi..

Nak makan burger king tapi kat Penang takde..

Nak kuar beli baju kemeja baru, tapi ari sabtu ngan ahad baru je berlalu..

Nak chatting ngan kawan-kawan tapi semua pun bz..

Nak layan anime gantz tapi still kat opis..

Nak main game mybrute tapi latop lembab tahap siput..

Nak borak ngn teman 8pax tapi tak tahu nak layan sape..

Nak enjoy tapi tak tahu nak enjoy ape..

Nak happy tapi rasa cam tak je..

Nak buat lawak tapi takde idea..

Nak tulis blog tapi last-last tulis amenda pun aku tak tahu..

Nak main benda yang bernama internet tapi terlalu laju smpi nak bukak google pun merangkak..

Nak korang komen tapi tak tahu korang nak ke tak..

Sunday, June 21, 2009

Ketawa kah! kah!

Semua manusia tidak kira orang tua, bayi, remaja, hatta orang yang gila jugak tahu ketawa. Mengapakah kia ketawa? Kalau ada jawapannya, sudah pasti para pelawak dan penghibur dapat mengetahuinya terlebih dahulu. Walaupun pelbagai kajian dibuat namun ketawa masih menjadi satu perkara yang rumit dan penyelesainya masih di peringkat teori.

Kajian psikologi mendapati ketawa adalah luahan perasaan dan hanya berlaku di kalangan manusia. haiwan tidak sama sekali boleh ketawa apatah lagi tersenyum. Sehingga kini bagaimana manusia ketawa masih menjadi keraguan di kalangan para saintis. Kita bukan sahaja ketawa kerana gembira, waktu kita mengejek atau mengenakan orang juga kita akan ketawa.

Ketawa boleh lahir dari pelbagai cara. Contohnya apabila kita melihat situasi yang tidak sesuai. Misalnya apabila melihat seorang budak dikejar angsa sambil seluarnya terlondeh. Seekor kera mencampak buah kelapa ke atas kepala tuannya. Kadangkala kita juga ketawa apabila melihat seseorang melakukan perkara yang tidak masuk akal seperti melihat seseorang memakai baju terbalik.

Walau apa jua situasi yang membuatkan kita ketawa, ketawa sebenarnya amat baik untuk kita dari segi emosi ataupun kesihatan. Antara organ yang bertindakbalas ketika kita ketawa adalah paru-paru. Selain kesihatan, ketawa juga mempunyai nilai-nilai sosial. Ia menjadikan kita mudah didampingi dan secara tidak sedar membentuk masyarakat yang berjiwa penyayang. Jadi ketawalah selalu

Thursday, June 18, 2009

Kisah Sang Nyamuk


"Bedebah punya nyamuk" itulah antara ungkapan serta maki hamun yang sempat aku katakan sebelum seekor nyamuk beterbangan melarikan diri. ini bukan kali pertama aku digigit, dihisap darah oleh nyamuk. nyamuk memang tak pernah kenal erti takut. walaupun diusir beberapa kali ia tetap akan mendatangi mangsanya. aku sudah tidak tahan lagi. lalu riket pembunuh nyamuk dicapai dan aku mula bergaya seperti seorang pemain badminton yang terkenal. bunyi kejutan elektrik yang terkena si nyamuk bedebah membuatkan aku tersenyum sorang-sorang. "Hey u buat apa?" tegur seorang amoi yang bekerja sekali di tempat aku. "bunuh nyamuk la, takkan main badminton dalam kedai kot, bulu tangkis pun takde" jawab aku selamba. sebenarnya hati ni belum puas. nyamuk masih banyak berkeliaran di kedai Seng Heng nih. walaupun dibunuh namun nyamuk ni seolah-olah tak berkurangan malah semakin bertambah. "celaka ko nyamuk" getus hati aku. Amoi yang memerhatikan aku hanya mampu menggeleng-gelengkan kepala. Untuk tidak membebankan aku seorang, aku mencari-cari idea untuk mengenakan si amoi ni. ye la bukan nak tolong pun. ni tolong memekak je. setelah mendapat idea jahanam, aku pun memulakan bicara.

"Jessica, u tahu tak yang hisap darah ni nyamuk betina je, nampak sangat nyamuk ni teruk, da la gatai hisap darah lelaki" kata aku sambil tangan masih melibas nyamuk yang beterbangan di udara. "u cakap elok sikit aa, nyamuk jantan buat ape? tahu hisap madu. nyamuk betina hisap darah untuk makanan anak-anaknya. u mana tau" amoi tu membalas. hai main kasar nampak. kejap ko. "yela nyamuk jantan hisap madu. dia bagi badan die sihat pastu boleh tolong nyamuk betina dapatkan ramai anak". balas aku dengan senyuman penuh kejahatan. sudahnya aku dikejar amoi tu dengan riket pembunuh nyamuk. aku bukan nyamuk laa..

Sebenarnya moral dari cerita aku ialah, kalau kita umpamakan nyamuk betina ni wanita, nyamuk jantan ni lelaki kita akan faham kenapa rumah asuhan/bimbingan semakin sesak dengan wanita bawah umur yang mengandungkan anak. apa taknya apabila mahkota diberi kepada insan tersayang, wanita-wanita malang ini akan ditinggalkan. ibarat nyamuk jantan selepas memberikan anak, dia akan terbang meniggalkan nyamuk betina. nyamuk betina ni lah terpaksa bersusah payah menjaga anak dalam kandungan malah mungkin menglami risiko mati ditampar manusia semata-mata mahu anaknya lahir dengan sihat dan beterbangan bebas di udara. jadi bagi wanita di luar sana, berhati-hatilah dengan orang yang anda sayangi. jangan terlalu mudah menyerah diri sedangkan anda belum pasti kekasih anda mahu bertanggungjawab. sudahnya anda terpaksa sendirian seperti nyamuk betina, terbang sendiri tanpa simpati. malah dikeji. dan nyamuk jantan hanya pandai berfoya-foya tanpa rasa kesal atau bersalah terbit di hati. terbanglah ia dengan gembira sambil mencari madu

Diari Seorang Pembunuh


1.30 pagi - aku telah melakukan perbuatan terkutuk ni lagi. waktu ini aku sedang mencuci tanganku yang berlumuran darah. sedikit rasa kesal menguasai diri dek kerana aku masih gagal mengawal emosi.

2.00 pagi - sekali lagi pembunuhan berlaku. walaupun dalam keadaan tidak sedar, aku telah membunuh! aku semakin tertekan. kenapa aku berkelakuan begini. walaupun berusaha untuk berubah namun ternyata sekali aku gagal. perasaan kesal yang datang dalam diri hanya datang dan berlalu pergi. jelas membuktikan memori simpanan data aku sangat kurang dan tak mampu memproses dengan baik

2.30 pagi - aku akhirnya menyambung tidur tanpa tangan yang berlumuran darah serta perasaan kesal yang semakin menebal.

Sampai ke hari ini umur aku sudah melangkau 24 tahun. aku masih menjadi seorang pembunuh. rata-rata mangsa aku dibunuh dengan begitu kejam sekali. tanpa sifat belas kasihan bergelar seorang insan. walaupun kadang-kadang perasaan kesal terbit di hati, namun aku tak mampu mengatasi perasaan ingin membunuh. kesal hanya bertatah di mulut tetapi perbuatan mengatasi segalanya. sudah beribu mangsaku dibunuh. jikalau diambil purata, setiap hari aku membunuh! Namun perbuatan aku tak pernah dikesan. setiap pembunuhan gagal dihidu oleh mereka yang bertanggungjawab. mungkin sebab inilah aku lebih kerap membunuh. aku tidak licik sebenarnya. aku membunuh mangsaku dalam sedar atau separa sedar. namun pihak berkuasa gagal mendapatkan bukti menyebabkan aku dapat meneruskan kegiatan gelap ini. aku digelar dengan pelbagai gelaran. tapi cukuplah kamu mengenali aku sebagai si pembunuh nyamuk Bercerita mengenai nyamuk ini membuatkan aku teringatkan sesuatu. tahukah kamu hanya nyamuk betina yang menghisap darah? topik ini akan aku bincangkan pada isu yang akan datang.

Wednesday, June 17, 2009

Ghost Rider

Aku memang teruja dengan cita ghost rider ni. filem die + hero memang macho abis. tapi yang kureng mengenai filem lakonan nicholas cage ni ialah orang jahat terlalu lemah. seolah-olah ghost rider tidak ada sedikit pun kelemahan. memang best kalau hero kuat. tapi kalau penjahat pun lemah cam nyamuk baik buat cerita pertarungan sang nyamuk. sebenarnya hari ni aku btol-btol lewat. mana taknya aku bangun time pukul 11 pagi. ishk2 buat opis macam bapak aku punya. tapi aku masih mampu selamba sambil bersarapan terlebih dulu tanpa rasa segan silu. ala tak ke mana opis kalau dikejar. orang kata biar lambat asal selamat. dalam perjalanan aku ke feri aku telah bertemu dengan hero pujaan aku. GHOST RIDER. memang teruja habis sebab aku tak sangka ghost rider ni boleh sampai kat malaysia. apatah lagi penang. malah boleh keluar di pagi hari. setahu aku ghost rider hanya beroperasi pada lewat malam. untuk meyakinkan aku apa yang aku lihat benar-benar ghost rider, aku sempat mengSHOOT gambarnya. ghost raider yang datang bertandang ke penang ni bukan keseorangan. beliau juga ditemani seekor rakan seperjuangan. kalau korang tak percaya tgk gambar ni. aku tak tipoo bukan?

Figure 1: 2 Ghost Rider tengah bincang nak makan laksa penang


Malam Yang Sepi

Sekarang tepat jam 2.41 pagi. aku sepatutnya telah tido pada waktu-waktu begini kerna aku akan bekerja pada esok hari. entahlah mata ni masih belom mengatuk lagi. mungkin juga sebab aku masih menanti seorang teman untuk memberi kiriman ringkas dan ucapan mesra sebelum aku melangkah ke alam fantasi. kucing aku, 'Mendut' telah lama hanyut dibuai mimpi. menanti tuannya yang berjanji nak tido sekali. yang tinggal hanya sebuah janji. kasihan kau 'Mendut'. kucingku agak keletihan berbanding aku hari ini kerana beliau telah mempunyai teman baru. walaupun usia yang masih muda iaitu baru berumur lingkungan 3 bulan namun kucing aku sudah mampu menarik minat jantina lain. mungkin disebabkan baka yang baik. entahlah. aku berharap esok aku dapat bangun awal dan tidak tergopoh gapah menyiapkan diri untuk ke tempat kerja. bunyi bingit dari kenderaan yang menderu serta hon di dalam feri memang menggangu telinga aku. aku harap orang yang membuat bising tu jatuh saja ke dalam laut. biar ikan yang mengajarnya bagaimana menghormati sesama insan. malam kian larut dan aku masih disini. bertemankan pc dan internet yang lembab umpama siput sedut dan sebuah lagu dendangan Akon - Say It Right..

Tuesday, June 16, 2009

Ciri-Ciri Isteri Idamanku


1. Mestilah seorang yang cantik rupa paras. Bagi aku cantik tak beerti cantik seperti model, cukup jika calon itu comeyl, kiut, sedap je mata memandang. Tengok die dah boleh menyihatkan mata aku yang dah memang rabun ni. Macam kawan aku pernah cakap "tak perlu cantik bak bidadari cukup sekadar Angelia Jolie"

2. Mestilah pandai berhias. Maksud disini seorang yang pandai menjaga penampilan diri. Disamping itu beliau mestilah pandai berkemas. Taknak la rumah bersepah-sepah dah macam tongkang pecah. Ini tak termasuk pandai mengemaskini akaun bank aku.

3. Bersopan santun, berbudi bahasa, menghormati orang tuan, pintar menguruskan masa, cergas tak kira di rumah atau pun di luar rumah menjadi satu kemestian.

4. Pandai memasak. Bagi aku isteri yang pandai memasak sangatlah penting. Menjadi kelebihan jikalau beliau boleh memasak makanan kegemaran aku iaitu asam pedas dan lauk kandar. Calon yang hanya pandai makan di luar diharap berkahwin sahaja dengan tukang masak. Sebab apa? sebab aku suka makan!

5. Yang paling penting keempat-empat calon isteri ini hendaklah tidak mengetahui atau mengenali satu sama lain. Lebih baik kalau mereka tidak pernah perasan diri mereka dimadu.

P/S: Masa aku kat UTeM dulu, aku pernah tanya soalan kat sorang kakak nih.

Hazri: Akak camna kalau suami akak madukan akak?


Kakak: Akak kerat kepala dia.


Hazri: Kepala mana akak? atas ke bawah?
(soalan berbaur lucah)

Akak: Kepala bawah, biar dia rasa, gatai sangat.


Hazri: Abis tu rugi la akak tak dapat nanti.


Akak: Biar dia rasa. gatai tak cukup satu. ang tanya soalan nih, ang ada niat nak bermadu ka?


Hazri: -___-" (terus order nasik goreng, tengok sosej pun jadi seram)

Desktop Icon

Pernah korang tiba-tiba hilang icon desktop dari Quick Launch toolbar dalam Windows XP? anda masih nak guna icon ini instead menggunakan alternatif lain untuk show desktop atau show open windows. masalah ni sebenarnya boleh diatasi dengan mudah. tak perlu runsing-runsingkan kepala anda. untuk mengetahui cara mudah untuk mengatasi masalah ini sila klik link yang disediakan. lawak je. sila ikuti langkah-langkah berikut:

  1. Klik Start, klik Run, taip notepad dalam Open box, kemudian klik OK.
  2. Dengan berhati-hati copy dan paste teks dibawah dalam Notepad window:
    [Shell]
    Command=2
    IconFile=explorer.exe,3
    [Taskbar]
    Command=ToggleDesktop
  3. Di File menu, klik Save As, dan save fail td di desktop sebagai "Show desktop.scf". Show desktop icon akan kelihatan di desktop anda.
  4. Klik dan drag Show desktop icon ke Quick Launch toolbar.
  5. Siap
Selamat mencuba!!

Menyampah


Masuk ni genap 23 entri yang aku tulis dalam blog merapu, merepek, meraban. bukan publisiti yang aku cari. bukan juga sebuah nama gah sebagai pemblog yang hebat. cukup sekadar buat kawan-kawan tertawa dan sedikit tips yang berguna. kalau tak suka apa yang aku tulis, just leave. takyah sakit-sakitkan mata nak baca entry yang korang menyampah ni. anda tidak dipaksa. aku hanya menulis bagi mereka yang ada sedikit ruang dan waktu untuk diluangkan. tengok kat komen pon ramai yang menyampah entri aku. namun aku tak patah semangat nak menulis blog. asalkan ada orang baca blog aku walaupun hanya 2 orang itu pun dah kira rahmat. nak kata aku syok sendiri ke ape ke, aku tak kisah. kalau suka baca. kalau tak, sila ke link lain. ada benda yang suka amik. tak suka tinggalkan. jangan pulak orang tak terima nasihat yang kita berikan, kita buruk-burukkan orang tu dalam blog kita. da kira salah tu. so pikir-pikirkanlah.. peace no war. nak war g medan perang. =)

Malam Pertama


Seorang lelaki bernama Baskon yang baru saja menjalani malam pertama bersama isterinya, menceritakan tentang kemuskilannya kepada seorang kawan, Abon.

"Wah, gila juga! Ternyata memang benar," ujar Baskon. "Kebiasaan yang sering kita lakukan ketika masih bujang, boleh berulang pada malam pengantin."

"Sebenarnya apa yang berlaku semalam?" si Abon ingin tahu.

"Begini. Kau kan tau kalau sewaktu bujang aku suka melanggan perempuan."

"Ho oh."

"Nah, terus malam pengantin semalam, setelah selesai melakukan hubungan, tanpa sengaja aku memberikan wang RM 100 pada isteri aku."

"Wah, gila kau!" Abon terperanjat. "Bagaimana? Isteri kau marah?"

"Itulah masalahnya," Baskon menjawap. "Dia malah memberikan pulangan wang RM 25 kat aku!"

Monday, June 15, 2009

Mimpi


Sepasang kekasih baru sahaja mendirikan rumah tangga. mereka hidup dengan aman bahagia. yelah baru berkahwin la katakan, takde problem lagi mestilah bahagia. walaubagaimanpun setelah genap 2 tahun berkahwin, mereka masih belum dikurniakan cahaya mata. suatu hari apabila terjaga daripada tido si isteri memberitahu suaminya bahawa dia telah bermimpi dirinya mengandungkan anak kembar untuk mereka berdua. si suami sambil tersenyum membisikkan ke telinga isterinya memberitahu malam ini dia akan memberikan hadiah istimewa kepada isterinya kerana bermimpi sedemikian rupa. alangkah gembiranya hati si sisteri kerana hadiah yang dimaksudkan tidak lain tidak bukan pastilah sesuatu yang terlalu istimewa sekaligus akan merealisasikan impianya untuk mendapatkan anak kembar. pada malamnya setelah si suami pulang dari tempat kerja, si isteri melayan suaminya dengan penuh manja dan mesra. apabila tiba waktu tengah malam, si isteri mengenakan pakaian yang begitu mengasyikkan sambil melirik mata mengajak si suami untuk masuk tido. setelah menunggu hampir 30 minit akhirnya si suami pun muncul ke dalam bilik. si isteri menunggu dengan penuh debaran. si suami menghampiri si isteri lalu membisikkan bahawa kini tibalah masa untuk dia memberikan hadiah istimewa yang dijanjikan pagi tadi. si isteri hanya mampu terdiam sambil menahan gelora perasaan. lalu si suami pun merebahkan isterinya sambil mengambil sesuatu di dalam kainnya untuk diberikan kepada si isteri. kemudian hati si isteri penuh kecamuk apabila si suami menyerahkannya sebuah buku bertajuk "Tafsiran Mimpi" zzzZZZ

Sunday, June 14, 2009

Kenduri Mat Dara



Hari ni tanggal 15hb Jun 2009 maka tamatlah cuti persekolahan bagi mereka yang masih bersekolah. tak kira sekolah rendah mahupun menengah. hatta sekolah tadika atau pra sekolah. hari ini pasti ramai adik-adik yang rasa berat ati untuk ke sekolah. ye la cuti dekat 2 minggu. ini tak termasuk ibu bapa yang malas nak pergi kerja sebab hari ini hari isnin. hari permulaan kerja. tapi bukan topik cuti yang akan dibincangkan di entry ni. apa yang aku nak bgtaw sebenarnya adalah... apabila tamat cuti sekolah maka tamatlah hari persandingan. maksud aku waktu cuti sekolah ni memang ramai pakat buat kenduri kawin. seronok aku sepanjang cuti ni dapat makan nasi minyak. atas kesempatan ni aku nak ucapkan tahniah kepada lan leader selaku classmate aku di UTeM atas pernikahan beliau pada 13 Jun 2009. Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat. Kepada rakan-rakan yang tak berpeluang menghadiri majlis ni, dah aku sampaikan link gambar kami masa kat sana. sila semak YM anda. korang jangan la terasa hati atau berduka cita kerana lepas ni pasti ada kenduri membe-membe yang lain yang pastinya akan berkahwin. tak kawin rugi ooo. Walau bagaimanapun kiriman adiah korang amat dihargai. share untuk beli water heater berjenama panasonic disulam nama setiap pemberi di atas permukaan water heater tersebut sangat-sangatlah unik. diharap abg lan leader tidak terkejut atau sedih melihat adiahnya sedemikian rupa. ini tidak lain tidak bukan idea daripada en shazlan a.k.a daud a.k.a puzzi (gila-gila remaja) akhir kata sekali lagi diucapkan selamat pengantin baru kepada lan leader. senyum selalu =)

Friday, June 12, 2009

Kelab Disney Malaysia


Hasil nukilan terbaru daripada aku menggunakan adobe photoshop. skang ni aku dok syok mereka bentuk text menggunakan adobe photoshop. nantikan kemunculan tulisan yang seterusnya selepas ni. yang penting semua tulisan ada nama aku. muahahahah (syok sendiri)

Thursday, June 11, 2009

Kau Pergi Jua ~


Ketika aku berborak di ruangan chatting terkenang zaman masa di mrsm dulu. waktu itu handphone masih belum menjadi barangan HOT lagi. malah aku tidak pernah kenal apa maksud sms (semua mawi sapu) aku hanya berhubung dengan teman-teman berjauhan menggunakan sehelai kertas yang bernama surat. aku memang rajin tulis surat dulu, sebab masa perhimpunan kalau kami dapat surat, nama akan diumumkan. bangga siot dapat surat. ramai membe-membe yang jeles sebab hanya mereka yang tertentu saja akan mendapat surat. surat-surat ini sudah pasti daripada makwe-makwe yang berjauhan. hatta surat ayah hanta suruh rajin belajar pun dikatakan daripada awek (demi menjaga sebuah harta yang bernama maruah dan reputasi).

Dalam berhubung menggunakan surat ni, aku telah diperkenalkan oleh seorang kawan untuk menggunakan sahabat pena. waa ini lagi bagus. maka bermulalah kegiatan aku melayan sahabat pena. dalam keadaan suasana HOT dengan sahabat pena, tiba-tiba salah seorang rakan perempuan aku telah memperkenalkan kami dengan trend baru iaitu sahabat dari luar negara. sahabatnya di UK. kami yang memang dasar jakun serta mudah terpengaruh mula menaruh harapan untuk mendapat sahabat pena dari luar negara. sahabat aku yang bernama hayyum ni berkawan dengan sahabatnya di UK bernama Guila Tolomeli. Rupa kawan luar negaranya ni cukup comey. cukup manis untuk menggoda mata lelaki yang gersang tahap musang. maka ramailah anak muda berebut mahu mendapatkan contact Guila Tolomeli. tetapi hanya hayyum saja yang mempunyai gambar dan contactnya.

Musim yg kami lalui selepas itu penuh dengan nama Guila Tolomeli. ke mana saja aku pergi pasti nama Guila Tolomeli disebut-sebut. malah ada juga anak muda yang mula menaruh hati terhadap Guila Tolomeli. aku tak terlibat kerna aku jarang menunjukkan sebarang reaksi sebenar. suasana bertambah gamat apabila gamba Guila Tolomeli yang dipuja-puja telah hilang dari simpanan hayyum. keadaan ketika itu menjadi sangat gawat. lagi gawat dari lagu GELI MAT Mat mat (makin sayup). gambar Guila Tolomeli hilang hampir seminggu. ketika kami semakin buntu akhirnya soalan terjawab. salah seorang daripada rakan kami telah mencuri gambar Guila Tolomeli akibat ransangan jiwa yang kacau & gelora. dengar cita gambar Guila Tolomeli telah disimpan di dalam seluarnya hampir seminggu. kacau-kacau. kini gambar Guila Tolomeli telah kembali. walaupun sedikit kusut masai + kedut-kedut namun masih ramai anak muda mencintainya & malah lebih mengasihinya.

Namun air yang tenang jangan disangka tiada ikan koi. rupa yang cantik jangan disangka putri. akhirnya kami mendapat berita yang amat mengejutkan. terkejut sehingga ada anak muda yang muntah-muntah serta jatuh pengsan. aku juga tak terkecuali. kata hayyum, Guila Tolomeli yang kami puja-puja sebenarnya adalah seorang lelaki. Buekkkkkkk. tambah hayyum lagi sebab tu dia hanya layan hayyum sebab hayyum ni perempuan, kami ni lelaki. sebab tu surat-surat yang kami hantar tak pernah Guila Tolomeli balas. kami pulak tersilap info yang Guila Tolomeli ni perempuan, jadi dia nak berkenalan rakan perempuan luar negara. semunya silap. kami marahkan hayyum kerana menipu kami, tidak memberitau perkara ni kepada kami lebih awal. hayyum hanya menjawab dengan muka selamba "da korang tak tanya". Guila Tolomeli yang dipuja-puja seorang lelaki. ini memang tak masuk akal. jadi dengan siapa kami memuja selama ni. gambar siapa yang diletak di dalam seluar ayie (bukan nama sebenar, kalau benar maka muka aku akan pecah) maka apabila terkenang peristiwa ni, aku akan muntah-muntah hingga hilang selera makan. Guila Tolomeli....

Wednesday, June 10, 2009

Show hidden files and folders


Memang lawak kalau tengok topik di atas. Entry ni bukan nak bincang show hidden files & folders yang normal. isu kali ni nak membincangkan macam mana nak show hidden files kalau komputer anda telah dijangkiti virus dan tak mampu nak guna option show hidden files. entry ni terpaksa saya utarakan kerana ramai yang bertanya macam mana nak guna fungsi regedit yang telah saya utarakan dalam entry yang sebelumnya. saya tak faham kenapa mereka taknak download saja autorun eater yang telah disediakan (mybe takut link saya mengarah mereka ke website tak senonoh, tapi percayalah saya bukan macam tu). mungkin jugak bagi sesetengah pihak mereka lebih gemar virus bersarang di dalam komputer mereka. mungkin kerana tidak mempunyai binatang ternakan dan berasa bosan tidak pernah diganggu. atau mereka taknak orang lain cucuk pendrive mencuri maklumat dari komputer mereka (sekiranya ada virus tentu orang taknak cucuk pendrive), menyebabkan mereka tidak mahu membuang virus ni. walau apa pun tujuan anda, yang penting sekiranya anda nak show hidden files & folders anda, maka ruangan ini adalah ruangan yang tepat untuk anda. dimaklumkan bahawa tips yang diberikan ini hanya membolehkan anda view dan edit files & folders anda tetapi tidak membuang virus sama sekali. ikuti langkah-langkah yang diberikan dan anda akan jalani hari-hari anda dengan penuh senyuman =)

1. Pegi start, amik run (XP) search run (Vista)

2. Amik registry folder HKEY_LOCAL_MACHINE

3. Kemudian SOFTWARE\Microsoft\Windows

4. Dan kemudian CurrentVersion\Explorer\Advanced

5. Kemudian lagi Folder\Hidden\SHOW ALL

6. Cari key yang bernama CheckedValue

7. Double Click CheckedValue key dan setkan supaya menjadi satu

8. Siap!! kini anda mampu melihat hidden files & folders walaupun virus masih di dalam komputer anda. seronok bukan? (seronok ape kalau virus masih dok dalam pc -___-" )

Tuesday, June 9, 2009

Sakit Kepala


Kelmarin aku btol-btol sakit kepala. ntah masa bila ntah virus hampeh ni menyerang aku. yang jadi masalahnya bila aku masukkan pendrive, pegi kat show hidden files and folders akan ada 2 ekor makhluk yang bernama recycle & autorun. aku delete, pastu masukkan balik pendrive. makhluk ni akan muncul semula. haish.. bukan masalah berat sangat, tapi aku jadi geram sebab icon yang aku setkan kat pendrive aku hilang. alih-alih jadi gamba folder biasa. mana boleh camtu. rupa-rupanya laptop aku da terkena serangan virus. virus ni dikenali sebagai Virus.Win32.AutoRun.k mybe ada nama lain. aku main amik je lam intenet. -__-" aku cari solution dari awal pagi smpi malam. macam-macam cara aku buat. first guna RRT (remove restrict tool) tak berjaya. alih guna pulak USB Autorun Virus Remover pun fail. aku dapat tahu AVG boleh tlg buang. aku cuba tapi scan terlalu lama. waste time. kepala da makin sakit. last-last aku jumpa satu solution yang baik punya. aku download autorun eater. benda ni memang baguih dok ada. pas install ja dia terus buang virus haramajadahey ni. lepas restart semua pulih seperti asal. thanx to autorun eater, anda mmg baguih. yang lawaknya masa run application ni akan kuar gamba kambing pastu bunyi mengembekk. bagi mereka yang lemah semangat disarankan untuk memutekan sound anda sekiranya nak guna application ni. nanti laptop angpa tak sembuh, angpa plak jatuh sakit (sakit jantung). virus ni sebenarnya akan menyerang mangsa dengan teruk seperti tak dapat bukak task manager, tak boleh open antivirus website dan tak boleh show hidden files. (bagi mereka yg menyimpan barang ehem-ehem, ini adalah satu malapetaka) nasib aku ada baca cara untuk membolehkan show hidden files. kena masuk regedit. tapi jangan risau. mat kambing A.K.A autorun eater ni boleh membantu anda. semua masalah di atas akan diatasi hanya menekan butang fix. nak download?? sila ke link dibawah. saya tak menjual atau mempromosi barang. just to share. sebab bagi aku good thing must be sharing. semoga angpa semua tidak dibelenggu virus..


Mat Kambing pemakan virus autorun
<---- sila klik link ni untuk mendownload autorun eater!!

Sunday, June 7, 2009

Pilih Kasih



Kry : apa pandangan kau tentang budak perempuan baru tu?
Dwan : fuyooo.cantik..
Kry : maksud aku, kau tidak ingin mencube ke?aku lihat sejak mula-mula lagi dia dah beri perhatian kepada kau

Antara ayat selenga yang bermain kat minda aku masa holiday sabtu & ahad. cuti kali ni besh sikit sebab aku da tak keseorangan. sebab apa? sebab adik aku (dwan) dgn adik sedara aku (kry) balik kampung. diorang ni mmg gila sikit. si kry ni paling gelong. tak abis-abis ulang ayat kat atas. dia bercadang nak masuk rancangan pilih kasih terbitan Rosyam Noor. kalau korang perasan ayat tu dipetik dari filem gila-gila remaja. yang adik aku pun satu, layan si kry nih. hai mau sakit perut aku gelak tak abis-abis. kepada kry harap-harap ang tercalon untuk mewakili kampung dalam rancangan pilih kasih. cuti ni aku da tak tido. ari jumaat pas isyak kami p karaoke. ada lam 5 orang. pastu balik terus p cc. main left for death.. best bangat. balik subuh, pastu lena. bangun pukul 2 pas abis mandi, semayang, tembak p kenduri.. alahai ramai btoi kawan-kawan aku da kawen. tinggal aku je blom.. diorang mesti tanya "ang bila nak kawin" aku jawab ngn muka juah tak bersedia lagi, nak simpan duit beli keta ngn umah dulu. pastu nak enjoy dulu. padahal tu semua untuk cover je. calon pun takde lagi nak kawin pebenda. haish.. calon ramai cuma kadang-kadang tu tak sesuai. ingat nak suro parents aku cari la. ahaks.. (hormon badan meningkat bila kawan cita betapa nikmatnya berkahwin. tahap gatai : level 8)

Friday, June 5, 2009

Mamai Mamun Mengigau (3M)

Sebenarnya aku kurang gemar nak membincangkan topik ni. tapi akibat pergolakan hormon yang bercelaru membuatkan aku nak tulis jugak cita pasal mamai@mamai@mengigau (3M) ni. Mamai dalam wikipedia membawa maksud [Mamai was a powerful military commander of the Blue Horde in the 1370s, who resided in the western part of this nomadic state, which is now the Southern Ukrainian Steppes and the Crimean Peninsula. He split apart from Khans of the Golden Horde, trying to establish his own state.] Tapi bukan mamai ni yang akan dibincangkan dalam topik ni. mamai yang akan dibincangkan adalah lebih bersifat memalukan diri, dan kadang2 menggangu jiran yang sedang tido.

3M ni biasanya sukar ditafsir kerana ia bukan lahir dari perasaan yang dibuat-buat. ia lebih kepada keadaan separa sedar. purata manusia akan mamai adalah 3 hari sekali. ini tidak termasuk kadar masa mereka tido dan tahap keletihan badan yang dialami. 3M boleh dialami oleh sesiapa saja, baik lelaki ataupun wanita, tua atau muda, kaya atau miskin, janda mahupun duda. Bagi menjelaskan lagi maksud 3M ni diberikan sedikit fakta yang menunjukkan 3M telah wujud sejak zaman berzaman. Kalau kita perasan orang dulu-dulu selalu berpesan, sebelum tido basuh kaki dahulu. takut mengalami gangguan syaitan. sebenarnya kalau kita renungkan membasuh kaki sebenarnya dapat mengelakkan kita dari mengalami 3M. benar atau tidak ini yang masih dalam kajian.

Awas bagi mereka yang suka menonton cerita hingga larut malam!! kadar untuk anda mengalami 3M adalah lebih tinggi kerana anda mungkin akan terkenang-kenang cerita yang ditonton sehingga dibawa ke dalam mimpi sekaligus menyebabkan anda mengalami 3M. abg aku sering 3M. masalah ni amat merunsingkan aku. kes ini semakin rumit setelah dia memutuskan untuk berkahwin akhir oktober ini. bukan 3M biasa, tapi 3M yang cukup aneh. beliau sering menjerit-jerit dan kadang2 berightifar dalam tido beliau. pernah beliau menjerit sehingga bergegar rumah aku. bila ditanya dia sering berkata dalam mimpinya beliau sering dikejar oleh seekor hantu yang amat hodoh. adakah ini berkaitan dengan cabulu yang sudah mengusai tahap menjelma dalam mimpi? semunya masih kabur dan misteri masih kekal menjadi misteri...

(sehingga sekarang aku masih tertanya-tanya apa kaitan berkahwin dengan 3M???)

Thursday, June 4, 2009

Orang Bandar vs Orang Asli

Tersebutla kisah ada sebuah keramaian diadakan di sebuah kampung. Kampung ni memang ulu sikit. rata-rata pekerjaan penduduk kampung ni adalah memburu (guna sumpit) dan bercucuk tanam. Bila keramaian diadakan maka ramailah berkumpul sambil bertukar-tukar cerita. ramai juga orang bandar yang turun padang untuk meraikan keramaian ni bersama-sama. nak dijadikan cerita pada malam keramaian bertemu la dua orang dari tempat yang berlainan. sorang dari bandar dan sorang lagi dari kampung. orang asli memulakan perbicaraan. "semua orang bandar suka makan kotor-kotor kan?" orang bandar hanya terdiam. kata lagi orang asli "orang bandar suka makan ayam, lembu, ikan.. padahal ayam makannya di tanah. tempat segala jenis najis ada. malah lembu juga makan rumput hasil najis mereka.. ikan pula makan katak, cicak, cengkerik.. semua kotor!! tengok kami orang asli. kami makan tupai, burung. semua bergerak dia atas. tupai melompat di atas pokok, burung terbang di udara. malah tupai makanya buah. buah terletak di atas pokok, tempat yang atas. burung juga makan buah serta bijirin. belum sempat buah jatuh ke tanah, burung sudah memakanya" tambah orang asli dengan penuh bangga. orang bandar hanya mendengar dengan hati yang pedih. sambil tu dia memikirkan cara untuk mengenakan orang asli yang berlagak nih. selepas beberapa ketika orang bandar memulakan bicara.. "eh orang asli makan helikopter tak?" tanya orang bandar.. dengan angkuh orang asli menjawab " erm helikopter tu terbang tak, melompat atas pokok tak?" orang bandar menjawab "helikopter ni tak melompat atas pokok tapi terbang di udara" dengan pantas orang asli membalas "kalau terbang, ada la sikit2!!" orang bandar hanya mampu tersenyum...

Get Out of My Face!!


Atas permintaan saudara kamil, saya dengan berbesar hati mempersembahkan wajah terbaru saya dengan rambut teknik rebonding.. diharap gambar ini akan menceriakan hari-hari saudara kamil. harap maaf, background gambar kurang cantik kerana gambil ini diambil di waktu malam oleh jurugambar yang kurang professional iaitu abg saya (tahap profession sbg jurugambar: tahap 2) walaubagaimanapun gambar ini adalah asli dan 100% tanpa kesan edit/efek khas

Tua Ketaq!!

Bila sebut pasai tua ketaq ni, aku jadi marah, kadang-kadang emosi aku bercelaru. pernah aku muntah-muntah bila dengar perkataan ni. bukan apa, aku pantang dengar perkataan tua apatah lagi ketaq.. semua ni membuatkan aku teringat kejadian yang menimpa aku ketika aku masih lagi student UTeM. UTeM ni kalau korang nak tahu, terletak di Ayer Keroh, Melaka. so memandangkan aku pure penang, untuk ke melaka aku terpaksa naik bas. selalunya aku lebih gemar menaiki bas yg berjenama Mayang Sari. Entah apa malang hari tu (selalu pun aku memang malang kalau dpt partner dalam bas) partner aku merupakan seorang nenek cina yang tua.. sebenarnya aku tak kisah sangat. bila start naik bas dia mula berbual. aku layan je. tapi masalah mula timbul bila dia tak berhenti cakap.. dah la aku kadang-kadang tak faham apa yang dia cuba sampaikan. mata yang mengantuk ni pun tak boley nak layan. asal aku terlelap je dia mesti gerak.. suro aku bangun dan borak ngan dia.. dia tak boley tido sebab 1st time naik bas.. arghhh tua ketaq ni (bisik aku lam ati) jiwa aku meronta-ronta.. da la topik yang dibicarakan tak best lansung. topik ntah apa-apa. pasal burung nuri kat rumah dia la, ikan koi dia yang pandai la.. bosan2.. perjalanan 6 jam rasa macam 6 hari.. dalam melayan kerenah dia, aku fikir macam-macam idea untuk lepaskan diri. aku buat-buat menguap la, tapi dia macam tak paham. adei.. bila la tua ketaq ni nak lena.. akhirnya hajat aku termakbul jgk, punya la seronok rasa macam nak lompat je dalam bas tu.. kesempatan tu aku amik dengan cepat-cepat menidurkan diri. tapi tak sampai 10 minit bas da sampai melaka. punya la hangin satu badan.. atas kerana rasa marah aku tak kejutkan nenek tu.. aku terus chow sambil memaki hamun dalam diri sendiri.. biar dia kena hantar balik penang.. padan muka kau TUA KETAQ!!

Tips Elak Gangguan Seksual di Tempat Kerja

1. Jangan mulakan perberbicaraan atau bercakap lucah dengan rakan berlawanan jenis anda. memang bagi manusia normal, bersembang lucah ni kadang2 menghiburkan. tapi cuba elakkan kerana ini merupakan senjata lawan anda untuk memulakan gangguan seksual terhadap anda. Pengakuan ikhlas. saya sendiri pernah mengalami gangguan seksual dari rakan sekerja. Bagaimana?? mula2 si dia dan temanya berborak dgn saya. kemudian tanpa segan-silu dia berkata. "eh hazri ang punya besar mana?" saya terus tergaman. dia hanya tertawa dengan rakanya. saya mengutuk dalam hati. tak malu punya pompuan. (bukan sebab saya punya kecik, jadi rasa rendah diri. tapi soalan lucah macam tu tak patut disuarakan. lebih2 lagi dari kaum hawa) so saya amik keputusan beredar dari situ walaupun tempat tu sebenarnya tmpt saya, diorang yg datang menumpang.

2. Jangan benarkan rakan berlawanan jenis anda untuk memulakan sentuhan. Mula2 memang la ringan-ringan seperti membelai rambut, memegang tangan. ditakuti ringan-ringan ini akan berubah menjadi berat. rambut tidak lagi dibelai, sebaliknya benda lain, tangan tidak lagi disentuh sebaliknya diraba. Ini yang kita takut dan kalau boleh elakkan!

3. Elakkan bertentangan mata. Kata orang dari mata turun ke hati. itu kata orang. bagaimana kalau dari mata turun ke dada (ehem untuk lelaki) / bawah (untuk wanita) sebab tu kalau perasan , saya kalau berborak dgn rakan wanita, saya taknak bertentang mata lama2, saya akan cuba perhatikan tmpt lain. takut terjebak dalam kes seperti ini.

4. Cuba elakkan memakan makanan yang boleh meningkatkan hawa nafsu seperti cokelat, jus mengkudu, tongkat ali, kopi janda. dikhuatiri bahan makanan seperti yang disebutkan akan meningkatkan shahwat anda sekaligus menyebabkan anda pencetus kepada gangguan seksual

Diharap tips yang diberikan dapat menggelakkan anda mengahadapi gangguan seksual di tempat kerja. kalau berlaku jugak, korang report je kat polis biar si penggangu ni dikenakan tindakan yang sewajarnya. sekian, selamat beramal..

Wednesday, June 3, 2009

An Email for Bill Gates from the Indian Customer



From : Mr. Suresh Singh of Tamil Nadu, India
To: Mr. Bill Gates of Microsoft
Subject: Problems with my new computer

Dear Mr. Bill Gates,

We have bought a computer for our home and we have found some
Problems, which I want to bring to your notice.

1. There is a button ’start’ but there is no ’stop’ button. We request you to check this.

2. We find there is ‘Run’ in the menu. One of my friends clicked ‘run’ he ran up to Amritsar ! So, we request you to change that to ’sit’, so that we can click that by sitting.

3. One doubt is whether any ‘re-scooter’ is available in system? I find only ‘re-cycle’, but I own a scooter at my home.

4. There is ‘Find’ button but it is not working properly. My wife lost the door key and we tried a lot trace the key with this ‘ find’ button, but was unable to trace. Please rectify this problem.

5. My child learnt ‘Microsoft word’ now he wants to learn ‘Microsoft sentence’, so when you will provide that?

6. I brought computer, CPU, mouse and keyboard, but there is only one icon which shows ‘MY Computer’: when you will provide the remaining items?

7. It is surprising that windows says ‘MY Pictures’ but there is noteven a single photo of mine. So when will you keep my photo in that.

8. There is ‘MICROSOFT OFFICE’ what about ‘MICROSOFT HOME’ since I use the PC at home only..

9. You provided ‘My Recent Documents’. When you will provide ‘My Past Documents’?

10. You provide ‘My Network Places’. For God Sake please do not provide ‘My Secret Places’. I do not want to let my wife know where I go after my office hours.

Regards, Suresh

Cabulu ~

Entry hari ini.. Korang pernah dgr tak cabulu.. korang tahu tak menatang apekah cabulu ni?cabulu atau nama saitifiknya adalah hantu raya.. untuk mengurangkan kadar seram cita ni jadi hantu raya akan dipanggil cabulu ok.. kat kawasan kampung aku hantu raya ni da wujud sejak aku lahir lagi.. kata org kampung menatang ni dibela untuk jaga kawasan. sambil tu utk bantu diorg membajak sawah.. apa jadah la cabulu ni..dari dia membajak sawah baik dia pakai keboktar ke.. bagi yg taktau apa itu keboktar.. keboktar adalah sejenis mesin bertayar 2, digunakan untuk menggembur tanah untuk tanaman padi. tutup cita pasal keboktar kita sambung balik pasal cabulu.. cabulu ni sebenarnya semakin dilupakn. ye la penggemar filem hantu kat malaysia pun balik2 buat filem pasal pontianak.. plg baru hantu minyak.. cian hantu raya kurang dapat publisiti..mgkn sb tula cabulu ni mula menyerang kampung aku.. mgkn untuk cari publisiti murahan atau nak tunjuk yg dia ni juga hantu yg berwibawa. ceh p la serang kampung lain.. skang ni aku nak layan movie lewat2 pun da tak boley.. terjejas kesihatan aku camni..

kes pertama :
pak lang aku kena sergah masa amik angin kat tingkap.. malam tu ntah ape kes dia panas semacam.. gatai tgn bukak tingkap nak amik angin luar la katakan.. hajat terbeku bila nampak cabulu berdiri atas pokok binjai.. duduk kat pucuk lak tu.. da macam ninja dalam naruto.. tapi sb rupa yg seram, so cabulu tak boleh dikategorikan sebagai geng naruto.. pak lang aku terus tido tanpa sempat tutup tgkp.. kes kedua : abg aku pegi simpan moto.. masa tgk syok tolak moto dia masuk garage, dia dgr bunyi org baling pasir kat bumbung.. cari punya cari nampakla lembaga hitam berbulu lebat dok berdiri dekat tong pos mak long aku.. dia tinggal motosikal naik atas rumah pggl aku dgn adik sedara aku.. bila kami turun dan ke tempat kejadian semuanya kosong.. nampak tong pos ada la.. aku cakap "hang tipoo la baeii" abg aku ckp kalau aku tipoo "ang simpan moto ni sorang2,aku nak naik ats". Dia tinggal aku ngn anak sedara aku.. lepas tgk muka yg tak encem masing2 kami terus lari membiarkan moto tu tersidai dpn garage.. lantak ko la moto..kalau cabulu nak amik ko pun aku tak kisah.. heeeeeeee..kes ketiga : adik aku ni mangkak sikit, org time maghrib mandi, semayg, dia g gayut ngn awek dia.. apa lagi time dia naik atas rumah dia rasa ada org ikot dia.. dia tido atas katil nampak kat hujung mata ada org tgh bercangkung tgk dia dok bergayut.. dia tido mengiring arah lain.. rasa tak sedap ati dia toleh.. tgk apa pun tarak.. bantal busuk aku atas katil satu lagi ada la.. dia lari turun bawah.. tgk ayah aku ngah layan tv (ayah aku pun blom mandi, tgg anak2 mandi dulu) dia tanya "abah ada p naik atas ka tadi" ayah aku buat muka blur pastu ckp "kejadah aku nak naik atas,ang ni da mandi blom??smyg blom" pastu adik aku terus insaf seminggu.. kekek.. Kes Empat : Malam yang dingin buat mak aku terpaksa bergegas ke tandas.. baru masuk tak sampai 10 minit dia bergegas kuar.. aku tgk je.. malas nak layan.. aku igt mgkn dia da tak sabar nak sambung tido.. tapi esok lain citanya.. kata mak aku, masa dia masuk nak memerut.. dia nampak sepasang tangan berbulu macam memanjat dari dinding sebelah (tandas aku ada 2) sebab tu dia terus cabut.. heeeeee..

Kes terbaru :
baru smlm jadik.. tu yang aku semangat nak tulis entry ni.. smlm adik aku tido kat bawah.. dkt ruang tamu.. tgh dia syok2 tido dia dengar macam orang ketuk pintu.. masalahnya bunyi tu dari tmpt tv.. aku cakap "tikus kot" dia gtau tak mgkin tikus sebab bunyi tu kuat sangat.. ayah aku pun bangun ingat ada orang datang rumah.. bukak pintu apa pun takde.. ishk2.. Cabulu jauhkan la ngko dari kampung aku.. sblm ni pown ada anak jiran cakap diorang tersempak dengan makhluk berbulu, besar... aku cakap ang nampak beruk kot.. tak pon kera. tapi teori ni takleh pakai sebab beruk tu sangat besar dan berbulu lebat..lebih lebat dari berok maklodeh.. so untuk tidak menakutkan aku serta anak jiran aku.. aku gtau yg menatang tu sebenarnya bigfoot.. mungkin pasni kmpg kami akan terkenal sebab mana ada orang pernah jumpa bigfoot.. kesudahanya mak budak tu kata aku tipoo.. da cabulu tu gtau la cabulu.. jangan nak mengajar anak dia kelepet.. ceh aku taknak bg seram.. dia ckp aku kelepet.. hampeh toi.. dalam jangka masa terdekat ni aku blom kena.. mintak simpang malaikat 44.. sampai mati pun aku tak mau jumpa.. heeeeeee. mungkin pasni aku nak ajak seakers datang buat kajian kat tmpt aku.. tak pun upah perhilitan tembak menatang tu.. tu pon kalau dia leh mati. so tak payah kampung aku diganggu lagi.. cabulu cabulu~

Saya Nak Balik Duit Saya!!

Hari ni da genap 2 bulan aku buat teknik rebonding kat rambut aku.. RM118 yg aku korbankan nampaknya amat berbaloi-baloi.. rambut yg kerinting da jadi lurus. saham naik 60% dari kadar asal. tak nyesal aku buat sb skang ni bila jalan2 kat pasaraya ada saja mata menggatal yg usha aku. tak kurang yg da ada balak. ada kesempatan sempat jgk mengerling. pastu buat2 muka tak bersalah. lantak koranglah.. aku bkn nak tunjuk kat hampa... aku buat utk diri aku (kes syok sendiri) kalau blh aku nak simpan panjang2 pastu simpan jambang buat muka cam aragon dalam LOTR.. takmau panjang2 sgt, nanti jadi sabertooth sapa nak tolong.. sebenarnya nak meluruskan rambut ni memerlukan masa. hampir 3 jam aku buat. dah la bosan ..kedai cina ni plak takde bahan bacaan yg berbahasa melayu / inggeris.. kalau xde buku bahasa melayu pun, bahasa inggeris ok ape.. aku bkn tak reti baca.. walau macam mana pun org yg menguruskan rambut aku ni muka mmg macho. macam sasuke aku tgk. da la dia buat rambut pun cam sasuke. kalau p'puan tgk mesti tergoda. aku tak (aku bkn gay)

Ckp pasal rambut ni.. pas da siap rebonding, korang jgn basuh 2 hari. tp aku basuh jgk sebab nak amik semayang kena basuh ubun2 kan.. kalau aku ckp tak basuh, sah2 aku tak semayang.. ishk2. taknak aku jadi hamba yg tak bersyukur.. pas abis semua proses ni korang akan dapat hasil yg memuaskan.. puas beb..i kut tkg rambut aku.. rambut aku akan kekal lurus hingga 6 bulan.. waa lama tu.. kalau aku simpan 6 bulan mesti rambut aku da blh ikat tocang.. tak pun lepas panjang jadi ju-on pun kira orait.. mana tau ada penerbit filem yg sudi jempot aku berlakon dalam filem lepa. jadi hantu pontianak pun ok apa.. janji dapat berlakon.. ceh apa yg aku ngarut ni.. sbnrnya aku nak gtau teknik rebonding cukup baguih.. tp tak ckp baguih kalau buat slalu.. berkemungkinan akan jadi botak masa umor 40 taun ke atas.. ceh kalau da botak abis la aku..da la pakai spek.. sah2 muka aku cam alien.. masa ni kalau penerbit offer aku jadi E.T pown aku taknak.. malu ah.. rambut ni kalau nak elok kena jaga slalu.. so atas sebab ni la aku tiap2 ari syampoo pastu abis syampoo aku letak pelembut plak (da macam basuh baju) abis menyampoo aku akan tarook minya rambut jenama wyman.. mahai jgk minyak rambut ni.. habis rm20.. takpa nak hensem punya pasal, apa la sgt rm20.. so kalau korang rajin jaga rambut.. maka rambut akan sihat. rambut sihat muka encem.. muka encem cepat dpt awek. haha.. merapu meraban tak abis2

Tuesday, June 2, 2009

This I Promise U

Korang penah dgr tak lagu nie?dinyanyikan oleh kumpulan N'sync. aku ni boleh dikatakan tergolong dalam mereka yang meminati boy band.hee..cam BSB, N'sync, Westlife semua aku layan..bagi aku mana lagu yg sdp aku dgr..aku layan.tak kisah la dari mana2 kumpulan..nak tahu lirik This I Promise U?? cube korang usha kat bawah



N'sync - This I Promise U

When the visions around you
Bring tears to your eyes
And all that surrounds you
Are secrets and lies

I'll be your strength
I'll give you hope
Keeping your faith when its gone
The one you should call
was standing here all along

And I will take you in my arms
And hold you right where you belong
'Til the day my life is through
This I promise you
This I promise you

I've loved you forever
In lifetimes before
And I promise you never
Will you hurt anymore
I give you my word
I give you my heart
This is a battle we won
And with this vow
forever has now begun

Just close your eyes
Each loving day
And know this feeling wont go away
Till the day my life is through
This I promise you
This I promise you

Over and Over I fall
When I hear you call
Without you in my life, baby
I just wouldn't be living at all

And I will take you in my arms
And hold you right where you belong
Til the day my life is through
This I promise you

Just close your eyes
Each loving day
And know this feeling won't go away

Every word I say is true
This I promise you
Everyword I say is true
This I promise you
Ooh, I promise you

Sebenarnya bukan nak promote lagu ni.. cuma nak bgtau korang apa ada di sebalik tajuk lagu.. korang perasan tak This I Promise U kalau amik semua huruf depan tajuk lagu tu dalam bahasa sms dia akan berbunyi seperti TIPU. dalam kata lain janji sebenarnya boleh menipu kita. dalam kehidupan seharian kita takkan lari dari berjanji. berjanji apa?itu yang menjadi persoalanya.. tak kisah la janji nak tgk wayang skali ka.. janji nak bawak pergi taman tema disney ka. semuanya boleh dimungkiri.. so berdasarkan tajuk lagu ni bolehla aku buat kesimpulan bahawa bila seseorang berkata "This I Promise U" ini membawa maksud seseorang itu mungkin akan menipu janji yg dibuat. bukan semua k, mybe dalam 50-50 siapa tahu.. aku bukan ckp benda ni secara main2 (nanti angpa igt aku lak menipu) aku ckp cuma based on xperience ngn cita dari kwn2.. ala macam couple kat luar tu la (jadi mat murai jap) si guys akan berjanji kepada gurls macam-macam.. kalau boleh gunung yg tgg pun boleh jadi rata. jambatan pulau pinang duplicate jadi tiga. tapi kesudahannya?haram...ada yg kadang2 tu berjanji nak beli keta mahal la, umah besar la.. pas kawin dapat tak?tu pun kalau kawin ngn couple tu.. kalau tak hai This I Promise U la.hehehe.. takpa saba jelah.. setiap kejadian yang berlaku ada hikmah di sebaliknya.. kita manusia takkan pernah tahu apa yang akan terjadi di kemudian hari.. kita hanya merancang, tuhan yang menentukan.. kalau semua org blh tahu masa depan, mesti semua nak gembira taknak sedih, nak kaya taknak miskin. so sebagai kesimpulannya gunakan la This I Promise U secara berhemah.. jangn main bantai sebut ja..pastu janji tinggal janji.. paling takut kalau kita da bernazar.. pastu tak buat.. lupa punya lupa smpi kena panggil illahi.. nanti kena soal siapa yg rugi.. so pikir2kan lah. ok selamat membaca & beramal

Nilai meraban blog anda

Aku masuk blog encik kamil..dia promote satu website ni utk test nilai blog/web kita..and the result jeng..jeng (kamil jgn jeles k)

Mahal jgk blog aku ni rupanya..keke.Nak cuba??anda btol2 berani?da malas nak ckp g website ni http://www.stimator.com/ keke..da dapat result tu postkan la..nak jgk aku tgk rekod web korang :)

Terminator Salvation yg hampeh..


Kepada peminat Terminator maap la cakap.. Tapi kenyataanya filem ni mmg hampeh. Masa preview bukan main lagi.. masih terngiang2 kat telinga aku apa yg John Connor ckp "U kill my father, u try to kill my mother, n u may not kill me!!" cehh ayat je gempak padahal filem melingkup.. meraban tak tentu hala. Nak tangkap marcus (membe sendiri lak tu) smpi guna segala macam senjata..tembak, baling bom.. guna api.. bakar hutan.. apa jadah nak tgkp sorang je.. lawan ngn skynet tak pulak diorg buat mcm tu.. ishk2 kecian si marcus lari lintang pukang cam ayam kena ligan. jalan cita flat..t akde plot yang berkembang. da tahu apa kesudahan jalan cita.. mana syok mcm tu.. takde langsung kejutan. Paling lawak time arnold kuar. nampak sangat graphic komputer sebab dagu arnold cam besa semacam.. hai mengabihkan duit tiket aku. da la beli popcorn large set.. amik masa smpi 2jam untuk stay midnight.. inikah balasan yg aku terima dari Terminator.. tidakkk.. kepada mereka yg blom pegi tgk tu, disarankan tak payah la korang buang masa..baik tgg Transformer 2 lagi best.. masyuk. tak sabar nak tgg dia kuar..tak pun kalau korang mmg kaki wayang, takleh tgg, apa kata cuba manjakan diri menonton Night At Museum II.. lagi best dari Terminator The Hampehh.. selamat memonton wayang di kala cuti.so bagi sapa2 yang nak join tgk transformer ngn aku nanti jempot2 la. aku belanja tiket, korang belanja popcorn large set.. baru fair & square.. kekeke

Aku Suka Design!!




Coba kau lihat dan tafsirkan sendiri apekah ini semua?? ni antara sebahagian koleksi gamba yang aku edit.. ada bnyak lagi tp malas nak upload byk2. keke. aku mmg minat graphic design.. paling minat kalau edit gamba sendiri... biasa la semua org pown same.. jgn cakap aku je.. cuba korang try masak, mesti cakap masakan korang sedap pastu paksa org yg cuba masakan korang kata korang pandai masak dan sebagainya. ahaks.. ecece jgn la marah.. ni kenyataan k. sebenarnya bukan nak ceramah atau memadu asmara kat sini, just nak gtau yg aku btol2 minat graphic.. komputer aku yg kureng ni sebenarnya kurang membantu.. bayangkan nak save .png photo utk bunting ngn banner amik masa smpi sejam.. nasib baik bos nak pakai esok.. kalau tak, ngn bunting, banner semua aku lukih pakai tangan.. baru padan muka aku.. haha.. seronok gak aritu dapat join malaysia career carnival.. yang dapat pegi PWTC tu mesti korang cam muka aku.. budak yang bagi flyer duit 1million (flyer tu aku design sendiri tu) + amik nama utk kelas FOREX.. dpat gak jumpa kawan2 lama.. yang sek menengah dtg cari keja..a ku da keja.. alhamdulillah. hee.. yg bestnya time bg name card. ramai kata aku hensem.. cina ckp lencai.. bangga tol.. tima kasih tuhanku kerna kau memberikan aku rupa yang kacak.. harap2 budi pekertiku sebaik rupaku. amin..

Bulan Jun (Bulan Penuh Kebahagiaan)


Sape2 yg lahir bulan jun ni banyak kelebihanya..Menurut Yang Berbahagia Dato' Dr. Fadzilah Kamsah, ciri2 serta tindak tanduk org yg lahir bulan jun adalah seperti berikut :

* Berfikiran jauh & berwawasan.
* Mudah ditawan kerana sikap baik.
* Berperangai lemah lembut.
* Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
* Idea yang terlalu banyak di kepala.
* Bersikap sensitif.
* Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
* Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
* Bersikap suka menangguh-nangguh.
* Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
* Cepat marah & cepat sejuk.
* Suka bercakap & berdebat.
* Suka buat lawak & bergurau.
* Otaknya cerdas berangan-angan.
* Mudah berkawan & pandai berkawan.
* orang yang sangat tertib.
* Pandai mempamerkan sikap.
* Mudah kecil hati.
* Mudah kena selsema.
* Suka berkemas.
* Cepat rasa bosan.
* Sikap terlalu memilih & cerewet.
* Kurang mempamerkan perasaan.
* Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
* Suka pada barang yang berjenama.
* Mudah menjadi eksekutif.
* Kedegilan yang tidak terkawal.
* Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.

Sebenarnya malas nak cite panjang.. aku lahir bulan jun.keke.. so sesape yg gatai tgn nak kasi hadiah tu dipersilakan. koman2 belanja KFC pun da kire rahmat. Bulan ni banyak rancangan yang da dibuat. antaranya nak beli hard disk baru.yang lama da crash.. pendrive yg ada gary pun da ilang. so aku ganti yang baru 8GB hambik ko. Tapi menurut kawan aku (En Kamil) pendrive aku mahal. dia amik 16GB pun murah lagi. ishk2 Low Yat ni tipoo aku ke? xpe2 pasni aku beli lagi satu 8GB so sama la ngn 16GB.. amcm cerdik tak aku?